E-ZNANJE ZA VSE GENERACIJE
KONTAKTIRAJTE NAS!
Tukaj smo, da vam pomagamo!
Simbioza Genesis, socialno podjetje, Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana Telefon: 040-336-311, Elektronska pošta: info@simbioza.eu
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

DELAVNICA SAMOOBRAMBE ZA RAČUNALNIKOM

(5-urna delavnica) 

Razpisani termin: 7. 10. 2017, med 9.00 in 15.30 uro.

Lokacija: Dunajska 22, Ljubljana

.

 

 

Vsebina delavnice: 

1. DEL:  Kako deluje internet in kaj vse v njem preži na nas

Pričeli bomo z osnovami komuniciranja med omrežnimi napravami. Razjasnili bomo osnovne pojme in si ustvarili približen zemljevid računalniških omrežij. Nato se bomo vprašali, zakaj bi kdo sploh želel vdreti v naš računalnik. Ko bomo odgovorili na to vprašanje (zloraba naprave, kraja identitete, izsiljevanje itd) bomo pogledali osnovne metode »hekanja« in najpogostejše ranljivosti v sistemih (šibki protokoli, šibka gesla, onemogočeni varnostni mehanizmi itd), ki jih napadalci izkoriščajo.

2. DEL: Zavarujmo svoje računalnike, omrežja in druge naprave

Ta del je namenjen pregledu varnostnih mehanizmov vaših računalnikov in drugih naprav. Pričeli bomo z analizo gesel, nato bomo pregledali funkcije in značilnosti protivirusnih aplikacij, funkcionalnosti avtomatičnega posodabljanja operacijskega sistema, ter se pogovorili o varnostnih kopijah ter o uporabi in zavarovanju vaše identitete, ki temelji na digitalnih potrdilih. Nato se bomo posvetili  (predvsem brezžičnim) omrežjem. Pregledali bomo varnostne protokole ter osnovne varnostne nastavitve omrežnih usmerjevalnikov. Sledi del, posvečen zavarovanju vaših mobilnih telefonov in naprav, za konec tega dela pa bomo skočili v prihodnost in preučili t.i. Internet stvari. Ste vedeli, da je mogoče ugrabiti pametno žarnico in z njo izvajati kibernetski napad?

Možen scenarij: Maja boste morali kriminalni organizaciji plačati 600 EUR. Veste, kaj sta Bitcoin in Tor? Čez dober mesec vam bo vse jasno.

Zgodilo se bo takole: dobili boste e-pošto iz davčne uprave, ki vam bo sporočala, da ste upravičeni do povračila preplačane dohodnine in da preverjajo, če je vaš TRR pravilen. V sporočilu bo priponka v Word formatu, ki jo boste kliknili in omogočili vsebino. Sporočilo bo sicer imelo prikazan napačen podatek, zato boste podatek začeli popravljati, ko boste kar na lepem opazili nekaj nenavadnega: vse datoteke na namizju so se vam spremenile, drugačno pa je tudi ozadje namizja; zamenjala ga je slika s sporočilom, da so vse vaše osebne datoteke šifrirane in da morate, če jih želite dobiti nazaj, plačati 0,5 Bitcoina preko omrežja Tor neki hekerski skupini. Na vašo grozo boste ugotovili, da v resnici ne morete odpreti ničesar: vaši službeni dokumenti, vaše slike s poroke, vaš skoraj dokončan magisterij… vse je izginilo.

Začeli boste raziskovati, kaj lahko naredite. Edini res uporaben nasvet je, da restavrirate podatke, ki ste jih varnostno kopirali. Ko bi le to kdaj storili!. Zdaj vam res ne preostane drugega, kot da sledite navodilom in pojasnite otrokom, da boste letos dopustovali na lokalnem kopališču.

Morda bi bilo bolje, da poskusite tak ali podoben scenarij preprečiti. Udeležite se delavnice samoobrambe za računalnikom.

3. DEL: Zavarujmo sami sebe

Po tem, ko bomo pregledali osnove zavarovanja naprav, sledijo napotki za varno uporabo naprav in interneta. Preverili bomo najpogostejše metode spletnih prevar (npr. lažni ženitni oglasi, lažne oglaševalske kampanje itd), nato bomo pregledali orodja in metode za preprečevanje sledenja na internetu, in se naučili prepoznati lažne spletne strani in trgovine, na koncu pa sledijo napotki za varno nakupovanje in prodajanje po spletu.